Cześć,
po tygodniu z chorobami czas nadrobić zaległości. Poprosiłam wczoraj Męża żeby kupił małą dynię, bo mam ochotę na krem. No to kupił. 2,7 kg!! Więc jakby ktoś miał ochotę na krem z dyni, to zapraszam- mam ponad 5 litrów w lodówce :-P a poniżej załączam przepis na prosty i aksamitny krem z dyni. Oczywiście zmniejszcie proporcje wg potrzeby ;-)
Krem z dyni
Składniki:
- 2,7 kg dyni (waga przed obraniem)
- 4 marchewki
- 3 czosnki
- bulion drobiowy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
Dynię obierz, pokrój na małe kawałki. Usuń pestki. Marchewki, cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój. Wszystkie składniki przełóż do garnka. Dodaj oliwę z oliwek i podsmaż ok. 5 minut (cały czas mieszaj). Po tym czasie zalej warzywa bulionem (ale tylko w takiej ilości by je przykrył- nie za dużo żeby nie stracić gęstości kremu). Przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykrycie ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Użyj blendera by uzyskać konsystencję gęstego kremu.
Zupę przelej na talerze i dodaj na wierzch łyżeczkę jogurtu naturalnego (tuż przed podaniem).
Prosty, zdrowy i przepyszny krem z dyni. Znakomity symbol jesieni :-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!