Cześć,
siedziałam i przeglądałam książki kulinarne w poszukiwaniu przekąski na Sylwestra (wiem, wiem, to już historia, ale przepis sprawdza się nie tylko od święta :P). Chciałam moich gości zaskoczyć smakiem. Po dłuższej chwili przypomniałam sobie o bułeczkach na winie. Nie pamiętam kiedy robiłam je po raz pierwszy i ile razy już ich smakowałam. Wy też będziecie często do nich wracać- słowo honoru! Zapraszam na:
Bułeczki drożdżowe na winie z fetą, szynką i...
Składniki na ciasto:- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki letniego mleka
- 3 jajka (+ 1 żółtko do smarowania)
- 3 łyżki octu winnego 6%
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 125g masła
- 40g świeżych drożdży
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstaw do wyrośnięcia. W między czasie rozetrzyj jajka, dodaj sól, mleko, cukier i olej. Powoli wsyp mąkę i wlej ocet. Następnie dodaj masło i gotowy zaczyn drożdżowy. Wyrób dokładnie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Rozwałkuj na prostokąt.
Składniki na farsz:
- ser feta
- szynka
- pieczarki
- czerwona cebula
- szczypiorek
- ser żółty
- papryka czerwona
- suszona bazylia
- czosnek
- sól, pieprz
Podsmaż na maśle cebulę, czosnek, pieczarki i szynkę. Dodaj paprykę, bazylię, sól i pieprz. Następnie połowę startego żółtego sera i smaż do momentu jego roztopienia.
Wyłóż farsz na ciasto, posyp posiekany szczypiorek, pokrojony ser feta i pozostałą część żółtego sera. Zwiń w rulon. Pokrój w paseczki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odpowiedni odstęp, ponieważ bułeczki znacznie urosną. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Piecz w temp. 200 st. C. do zarumienia się bułeczek.
Przepyszne połączenie ciasta drożdżowego z warzywami i serami. Cudeńko dla podniebienia!
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!