Cześć,
dziś przepis, który dostałam od mojej Siostry. Zrobił furorę! Nie tylko dzieciaki (Chrześniak i Córcia) się nimi zajadały, ale dorośli przechodzili sami siebie! Zniknęły w oka mgnieniu. Są warte wielokrotnego powtórzenia :-)
Muffinki z kremem budyniowym
Składniki na muffinki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki mleka
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek i cukier). W małym garnuszku stop masło. Ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do suchych składników dodaj mleko. Miksuj. Do powstałej masy dodawaj stopniowo masło. Wymieszaj. Powstałą masę dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj całość.
Ułóż na blaszce (takiej z wyposażenia piekarnika) papierowe papilotki do muffinek. Nałóż do nich ciasta- do 1/3 pojemności foremki. Pamiętaj żeby zostawić ciasto na uzupełnienie papilotek po tym jak dodasz budyń.
Składniki na krem budyniowy:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
Ugotuj mleko. W miseczce ubij żółtka z cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki. Wymieszaj. Dodaj resztę składników. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Do rondla dodawaj stopniowo masę i cały czas mieszaj. Zmniejsz ogień. Doprowadź do tego by masa była gęsta. Ostudź.
Nakładaj łyżeczką na środek każdej muffinki. Na krem wyłóż pozostałą część ciasta.
Piecz w 180st. C. przez ok. 15-20 minut.
Szykuj brzuch, bo to niebiański puch!! :-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.