Cześć,
dziś słodki smak przełamujemy słonym dodatkiem. Ciasto obłędne, a na dodatek bez pieczenia. Raz, dwa, trzy - to ciasto musisz zrobić TY! :-)
Składniki:
- paczka krakersów
- paczka herbatników maślanych
- śmietanka 30 %
- 1 x śmietan fix
- 100 g czekolady
- 1 masa krówkowa
- opcjonalnie trochę cukru pudru
Składniki na masę budyniową:
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 0,5 szkl. cukru
- 2 szkl. mleka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
Zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą ilość mleka wymieszaj z żóltkami, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Dodaj do gotującego się mleka i szybko wymieszaj. Gotuj ok. 1 minut (nie przestawaj mieszać). Po wystudzeniu zmiksuj budyń z miękkim masłem.
Śmietankę zmiksuj. Dodaj śmietan-fix i trochę cukru pudru (możesz w ogóle nie dać).
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kolejno: herbatniki, masa krówkowa (puszkę wstaw do pojemnika z ciepłą wodą-będzie Ci łatwiej ją rozprowadzić), druga warstwa herbatników, masa budyniowa, warstwa krakersów, ubita śmietanka, starta czekolada.
Mówiłam?! Mówiłam: że łatwe, że szybkie, że pyszne ;-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!