Pachnące masłem kruche ciasto, nadzienie z dwóch zaledwie, doskonale się ze sobą komponujących, składników i sos beszamelowy z odrobiną żółtego sera...Wszystko to w jednej tarcie smakuje naprawdę znakomicie :-)
Składniki:
Ciasto:- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 30 ml zimnej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 2 duże pory (ich jasna część)
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 350 ml mleka
- 100 g żółtego sera (startego na tarce o małych oczkach)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie wykleić ciastem, wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, formę do tarty o średnicy 26-30 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć (np. grochem) i podpiec przez 15 minut w temp. 200 stopni C, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
Pory pokroić w półplasterki, zalać wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić na sicie. Dodać je do pieczarek i dusić razem do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz przełożyć na podpieczony spód.
Przygotować sos:w garnku o grubym dnie zasmażyć masło z mąką i stopniowo (cały czas mieszając) wlewać mleko. Gdy sos zgęstnieje zestawić go z ognia i lekko przestudzić, następnie dodać ser i całość doprawić: solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowy sos wylać równomiernie na tartę. Posypać natką pietruszki.
Tak przygotowaną tartę piec przez 30 minut w temp. 200 stopni C.