- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania bułek)
- sezam, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni (do posypania bułek)
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami wody-odstawić na 10 minut, do spienienia.
Następnie dodać do nich pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego 9 dużych lub 14 małych bułek.
Bułki ułożyć na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Po tym czasie bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, małe 10-12 minut, duże 12-14 minut.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.