Przepyszne, kremowe i lekkie, o delikatnym cytrynowym smaku, trufelki na bazie serka mascarpone...Zapakowane w celofan z kolorową wstążkę doskonale się sprawdzą jako słodki, jadalny prezent dla kogoś bliskiego pod choinkę...:-)A Wy lubicie takie prezenty?
Składniki:(na około 25 sztuk)- 250 g serka mascarpone
- 1 szkl. pełnego mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Do dekoracji:
- 150 g dowolnej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej, lub kilka łyżek ciemnego kakao)
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej-przestudzić.
Cytryny sparzyć, otrzeć z nich skórkę, z jednej wycisnąć sok.
Serek, mleko w proszku i białą czekoladę zmiksować na gładką, jednolitą masę. Powoli dolewać sok i dodawać skórkę cytrynową (cały czas miksując).
Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Kiedy masa zgęstnieje formować z niej kulki (wielkości orzecha włoskiego), układać je na talerzu i ponownie wstawić do lodówki (na całą noc).
Po tym czasie trufle udekorować w dowolny sposób (obtoczyć je w roztopionej czekoladzie lub w kakao).
Najlepiej przechowywać je w lodówce.
Smacznego!
Przepis na trufelki pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.