Dziś przepis na chleb tostowy bez spulchniaczy, ulepszaczy i utrwalaczy..., który w przeciwieństwie do tego kupionego w sklepie, nie ma daty przydatności do spożycia przekraczającej dwa miesiące...i to jest właśnie jego największa zaleta :-)
Składniki:- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml mleka
- 40 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- płatki soli (do posypania chleba)
Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać do nich cukier, wodę, mleko, masło i sól-wymieszać.
Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (powinno być miękkie i elastyczne).
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, na około 40 minut, do wyrośnięcia.
Keksówkę wysmarować oliwą i oprószyć bułką tartą lub otrębami, przełożyć do niej ciasto i posypać, jego wierzch, płatkami soli-odstawić jeszcze na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, na jego dnie ustawić miseczkę z kostkami lodu.
Chleb piec przez 30-35 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis na chleb tostowy pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.