Dziś carbonara w bardzo sezonowym wydaniu...bo ze szparagami :-) Doskonała! Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
150 g makaronu spaghetti
10 szt. zielonych szparagów
80 g surowego, wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
30 g twardego, żółtego sera
Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente).
Szparagi umyć, oderwać ich twarde końcówki, a łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczkach (główki zostawić).
Na dużą, głęboką patelnię wyłożyć posiekany boczek i smażyć go przez 2-4 minuty. Dodać posiekany czosnek i szparagi (starte łodygi i główki) i smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, co chwila mieszając. Doprawić je solą i pieprzem. Do miski wbić jajka, dodać posiekaną natkę i 3/4 startego sera-całość roztrzepać widelcem. Trzymając patelnię na małym ogniu przełożyć do niej odcedzony makaron, wymieszać i zdjąć z ognia. Następnie wlać do niego mieszankę jajeczną i wszystko razem dokładnie wymieszać. Podawać od razu, posypując resztą startego sera. Smacznego! Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Pyszna makaronowa wariacja- z makaronem z cukinii, 'oszukanym' sosem carbonara, chrupiącą szynką i ziarnami.Dlaczego oszukany sos?Ponieważ oryginalny sos carbonara przygotowywany jest z żółtek, a w tym przypadku wykorzystana jest tylko śmietanka, która...
Spaghetti carbonara z fasolką szparagową to pysznie, szybkie danie obiadowe. Gotowe w 20 minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super!
Przepis na taką wariację na temat carbonary podpatrzyłam już dawno, w jakimś przepisie albo programie Jamiego Olivera, z którego twórczości bardzo lubimy czerpać inspiracje. Gdy pokazałam zdjęcie na Facebooku, zainteresowanie było duże, pytaliście o pr...
Był taki czas, gdy spaghetti carbonara lądowało na naszych talerzach niemal co drugi, trzeci dzień. W jego przyrządzaniu przodował Monsieur, który przy każdej okazji podkreślał, że robi lepszą carbonarę niż ja, co w sumie było prawdą, bo ja nie gotował...
Carbonara z piekarnika to nietypowy pomysł na makaronową zapiekankę. Pieczona carbonara (a raczej ala carbonara, bo składniki nie są tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to...
Czy może być coś smaczniejszego niż klasyczna Carbonara? Tak! Okazuje się, że jest to carbonara ze szparagami. Bazowałam na moim starym, sentymentalnym przepisie na carbonarę, który 10 lat temu dostałam na Erazmusie od znajomego Włocha. Przepis jest d...
Dla miłośników makaronów, tradycyjna carbonara. Carbonara na 2 porcje makaron spaghetti ok. 250 g oliwa 1 łyżka śmietana 30% 250 ml żółtka 2-3 boczek 100 g cebula 1 mała czosnek 1 ząbek sól, pieprz czarny świeżo mielony ser np. parmezan natka pi...