Jeśli nie znudziły Wam się jeszcze wypieki z rabarbarem w roli głównej, to mam dla Was przepis na fantastyczne bułeczki drożdżowe z ciasta ziemniaczanego.Ja swoje bułeczki zrobiłam z konfiturą morelową i rabarbarem, ale zapewniam Was, że z innymi sezonowymi owocami będą równie pyszne.Te bułeczki doskonale smakują następnego dnia, lekko podgrzane w mikrofalówce :-)
Składniki:(na 9-10 sztuk)Ciasto:- 20 g drożdży świeżych
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 120 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kilka łyżeczek konfitury morelowej
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
- płatki migdałowe
Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na 1,5 cm kawałki, Dodać do niego cukier i cynamon, dokładnie wymieszać-odstawić.
Drożdże zasypać łyżką cukru i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować z ciasta okrągłe placki, które ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
W każdym placku, za pomocą kieliszka, odcisnąć wgłębienie i napełnić je 1 łyżeczką konfitury morelowej i rabarbarem (odsączonym z nadmiaru soku).
Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym z wodą jajkiem.
Bułeczki odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posypać je płatkami migdałowymi.
Piec przez 15-20 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!
Przepis na ciasto ziemniaczane na drożdżach pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.