Najprostsza, ale i także jedna z najlepszych szarlotek, jakie można zrobić. Kruche ciasto potrzebuje odpowiedniego czasu schłodzenia, dlatego bardzo ważne jest, żeby tak właśnie zrobić. Do tego przepisu polecam jabłka lekko kwaśne, twarde i nie za bardzo soczyste. Szarlotkę można podawać gorącą z gałką lodów waniliowych oraz (dużą) odrobiną bitej śmietany ; )
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
190g masła
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
8 dużych jabłek
łyżka soku z cytryny
pół łyżki cynamonu
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Studzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
2. Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty.Ciasto podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
3. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Całość przekładamy do miski, doprawiamy cynamonem, cukrem oraz dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód. Druga część ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nią wierzch. Z resztek można wyciąć paski i udekorować wierzch.
4. Tartę pieczemy przez ok. 45 minuty w 190°C.
Bon appétit!