Chyba jedna z moich ulubionych zapiekanek,ale nie tylko. Moje chłopaki również lubią zapiekanki,zwłaszcza młodszy. Najczęściej przygotowuję ją na kolację,czasem na obiad.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 400 g makaronu
- 2 czerwone papryki
- cebula
- 1 opakowanie warzyw na patelnie
- 25 dag sera żółtego
- 3 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- przyprawa gyros
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Ser zetrzyj na tarce.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę,dopraw solą,pieprzem i przyprawą do gyrosa. Usmaż na złoty kolor.
Papryki pokrój w kostkę,a cebulę w piórka. Wszystko wrzuć na patelnię wraz z mrożonymi warzywami. Całość dopraw solą i pieprzem.
Warzywa duś na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną oraz szczyptą soli. Tak przygotowany sos wymieszaj z makaronem i ok. 1-2 garściami startego sera.
Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju i wyłóż do niego makaron.
Na makaron wyłóż mięso,a na mięso warzywa. Całość posyp odrobiną sera.
Piecz w temp 180 C. przez ok. 30-40 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posyp pozostałym serem.