Dawno nie jadłam mięska...Ostatnio u mnie w kuchni królowały zupy.
Miałam ochotę na coś..wyrazistego,lekko pikantnego..czegoś innego. Może i Wy spróbujecie ?
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 4 pomidory
- 1 szklanka wody
Cebule drobno posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę,przełóż do niewielkiej miseczki. Do cebuli dodaj kurkumę,imbir,chili,sól i wymieszaj.
Mięso pokrój w kostkę.
Do mięsa dodaj mieszankę przypraw,wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny,od czasu do czasu przemieszaj.
Mięso smaż na oliwie do momentu aż się zarumieni. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory i duś przez ok. 10 minut.
Do mięso dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 1 1/2 godziny.