Suflet. Już na samo słowo 'suflet' niektórzy kiwają głową,że się nie uda. No jak nie,jak się uda.
A co jest potrzebne by suflet wyrósł i nie opadł?
Przede wszystkim...cierpliwość,po drugie dobrej jakości składniki, po trzecie czas,trzeba go pilnować i po czwarte dobrze nagrzany piekarnik.
Tyle i tylko tyle potrzebujecie by zrobić suflet.
Składniki muszą być świeże. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika !
Suflet pieczemy,gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury,sprawdzamy godzinę i czekamy. Cała filozofia ;)
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki
Masło rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż składniki się połączą.
Odstaw do wystudzenia.
Jajka ubij. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Po czym dodaj mąkę,sól i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do wysmarowanych masłem foremek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15 minut. Gotowe !