Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę,zrób niewielkie wgłębienie i wlej śmietanę,jajko,żółtka i cukier.Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto, Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, Do drugiej części ciasto wsyp kakao i ponownie zagnieć,owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 godzinę* (tą część możecie pominąć,tak jak ja.Jak widać na zdjęciach mój sernik zrobiłam bez ciasta kakaowego).
Po ok 1 godzinie wyjmij jasne ciasto i rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok 15 minut.
Masa serowa:
- 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego,może być również z wiaderka
- 150 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 400 g marmolady z pigwy
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną z solą.
Masło przełóż do miski,dodaj cukier i żółtka.Dokładnie utrzyj. Nie przerywając ucierania powoli dodawaj ser,budyń,mąkę ziemniaczaną i aromat cytrynowy. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj używając przy tym łyżki.
Na przestudzony spód wyłóż marmoladę i dokładnie rozsmaruj. Wyłóż masę serową a na wierzch zetrzyj ciasto kakaowe*
Piecz w 180 C przez ok 1 godzinę.

