Ostatnio nakupiłam pieczarek, i teraz problem co z tym robić. Ale jak,to ja, zawsze coś wymyślę. Tym razem sosik z mięskiem.
Składniki:
- 360 g schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 300 g makaronu kokardki
- 150 g śmietany 12 %
- 1,5 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 szklanki wody
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki,cebulę posiekaj.
Mięso pokrój na kotlety,oprósz solą i 1/2 łyżki mąki. W rondlu rozgrzej olej i zarumień kotlety.
Kotlety przełóż na talerz.
Na tym samym oleju podsmaż cebulę z pieczarkami. Do pieczarek przełóż kotlety,zalej wodą i duś przez ok. 40 minut.
Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką i zagęść sos.
Makaron ugotuj al dente i podawaj z kotletami.