Dostałam worek orzechów. Część już zjedzona, no inaczej być nie mogło...No a resztę zostawiłam do wypieków i deserów.
Składniki:
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 jajka
- 60 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 3 opakowania cukru wanilinowego
- 250 g kremówki
- 3 brzoskwinie świeże lub z puszki
- polewa czekoladowa
- cukier puder
Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę.Dodaj opakowanie cukru wanilinowego i żółtka. Na koniec dodaj orzechy oraz przesianą mąkę.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 C. przez ok. 20 minut. Gotowe ciasto odstaw aby przestygło.
Kremówkę ubij z pozostałym cukrem wanilinowym. Brzoskwinie pokrój np. w plasterki i dodaj do ubitej śmietanki. Delikatnie wymieszaj.
Ostudzone ciasto wyjmij z blaszki i zdejmij papier do pieczenia. Posyp cukrem pudrem. Następnie wyłóż masę i równomiernie rozsmaruj. Ciasto zwiń w roladę i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Na koniec roladę polej polewą czekoladową.