Szybko, smacznie,,makaron i mięsko, czyli to co moja rodzinka lubi najbardziej.
Składniki:
- ok. 450 g makaronu penne
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 1/2 pętka kiełbasy podwawelskiej
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1 szklanka kremówki
- 1 czerwona papryka
- sól i pieprz
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odlej ok. 3/4 szklanki wody od makaronu.
Odstaw na bok.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodaj przyprawę do kurczaka,wymieszaj. Smaż do momentu aż kurczak się zarumieni. Odstaw na bok.
Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę ,smaż przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone pomidory,i pokrojone w paseczki lub w kostkę paprykę.
Smaż przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Do zawartości patelni dodaj pokrojoną kiełbasę oraz makaron i wymieszaj.
Na koniec dodaj wodę oraz ser. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.