Kolejny świąteczny wpis, padło na pierniczki. Na blogu jest już kilka przepisów na pierniki,ale pierniczków nie było. Musiałam ,to nadrobić.
Składniki:
- 150 g miodu
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 10 g sody oczyszczonej
- 15 g przyprawy do piernika
- lukier
- kolorowa posypka
Na patelni zarumień 50 g cukru, następnie dodaj miód, pozostały cukier i mleko. Wymieszaj, po czym zagotuj i zdejmij z ognia.
Mąkę przesyp do miski, dodaj sodę i wymieszaj. Następnie dodaj gorące mleko. Wymieszaj drewnianą łyżką a następnie wyrób ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj i wycinaj pierniczki. Pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C. przez ok. 20 minut.
Ostudzone pierniczki polej lukrem i posyp posypką.