- 200 g masła
- 200 g cukru + 20 g
- 6 jajek
- 2 op. cukru wanilinowego
- 420 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 900 g rabarbaru
Oddziel żółtka od białek .Masło utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj 1 op. cukru wanilinowego oraz 20 g cukru. Pod koniec dodaj żółtka.
Do utartego masła dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Powinna wyjść kruszonka. Jedną garść naszej kruszonki odłóż, a pozostałą wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij ciasto dłonią do blaszki.
Na ciasto wyłóż pokrojony w plasterki rabarbar i posyp pozostałym cukrem wanilinowym.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Tak przygotowaną bezę przełóż do rękawa cukierniczego. Na cieście z zrób bezową kratkę.
Ciasto piecz w 200 C. przez ok. 20 minut. Po czym zmniejsz temp. do 170 i piecz przez następne 35 minut.