Jedna z moich ulubionych kasz zaraz po gryczanej. Tak mnie naszło...dawno nie jadłam. Rodzinka o dziwo też zajadała.
Składniki:
- 400 g kaszy jęczmiennej
- bulion warzywny
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 150 g selera
- 100 g groszku, może być mrożony
- 200 g boczku wędzonego
- sól i pieprz
- majeranek
Kaszę przełóż do garnka i zalej bulionem,tak aby kasza była przykryta. Kaszę odstaw na 1 godzinę, po czym dolej trochę wody. Gdy kasza będzie już prawie gotowa dodaj groszek i odrobinę soli. Gotuj kaszę do miękkości.
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Seler i pietruszkę pokrój w kostkę,a marchewkę w półplasterki.
W rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pozostałe warzywa i smaż przez chwilę.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni, dodaj do warzyw. Warzywa wraz z boczkiem dodaj do kaszy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.