Składniki:
Ciasto:
- 7 łyżek mąki
- 6 jajek
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g okrągłych biszkoptów
Polewa:
- 4 łyżki masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g migdałów
Ciasto.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem i wymieszaj z czekoladą. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj zmielony migdały,pokruszone biszkopty i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę,delikatni połącz z ciastem.
Ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki i piecz w 180 c. przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto odstaw by przestygło.
Polewa.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj masło i mieszaj do momentu aż składniki się połączą.
Ciasto polej gotową polewą.
Migdały pokrój w słupki i wciskaj pionowo w ciasto,tak by powstały 'kolce' jeżyka.