Nie wiem jak Wy, ja uwielbiam dania główne..przekąski słone z lekką nutą słodyczy.
Dodatek pomarańczy w gulaszu jest naprawdę super. Próbowałam już różnych dodatków,bananów, ananasów czy jabłek .. Na pewno muszę to powtórzyć.
Przepis pochodzi z książki 'Pascal kontra Okrasa'
Składniki:
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- sól
- pieprz biały
- 40 g mąki pszennej
- 400 g marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 2 łyżki miodu
- 5 goździków
- 3 listki laurowe
- szczypta cynamonu
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka piwa
- 500 ml wody
Mięso posyp białym pieprzem i solą. Wymieszaj ,a następnie oprósz mąką. Smaż na patelni na złoty kolor. Przełóż do garnka.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w plasterki.
Na patelnie wlej miód, a gdy zacznie się pienić dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż, a następnie dodaj marchewkę, liść laurowy, cynamon, majeranek i goździki. Wymieszaj.
Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę z ok. 1/4 pomarańczy.
Do zawartości patelni dodaj piwo. Zagotuj, po czym dodaj skórkę z pomarańczy.
Pomarańczę obierz i wyfiletuj. Zawartość patelni dodaj do mięsa. Dodaj również sok z pomarańczy i cząstki pomarańczy. Dolej wodę i wymieszaj.
Duś pod przykryciem przez ok 1-1 1/2 godziny.