Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 200 g fasoli jaś
- 200 g parówek
- 1-2 czerwone papryki
- ok. 200 g wędzonego boczku
- koncentrat pomidorowy
- sól i pieprz
- cebula
Fasolę jaś zalej wodą i odstaw na całą noc.
Wodę odlej, a fasolę zalej świeżą wodą. Gotuj do momentu aż fasola będzie miękka.
Parówki pokrój w plasterki lub półplasterki. Boczek i paprykę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj.
Boczek podsmaż na patelni, dodaj parówki, cebulę oraz paprykę. Smaż przez chwilę.
Zawartość patelni dodaj do fasoli. Dodaj również osączoną z zalewy czerwoną fasolę. Gotuj razem przez ok. 5-10 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.