W tym roku pierwszy raz posadziłam zielony groszek, i o dziwo plony były całkiem niezłe. Oczywiście najlepszy jest taki młody,świeżo zerwany,ale nie można mieć wszystkiego. Część groszku zamroziłam,a część ususzyłam. Lubię groszek,mogłabym go do większości zup,sosów...tym razem zrobiłam taki tradycyjny groszek z masełkiem. U mnie najczęściej podawany z mięskiem.
Składniki:
- 2 szklanki zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Masło rozpuść w rondelku,dodaj mąkę i wymieszaj. Powoli mieszając dodawaj mleko,na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj. Dodaj groszek.
Rondelek przykryj pokrywką i gotuj do momentu aż groszek będzie miękki ok. 5 minut.