Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 5 łyżek masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki cukru kryształ
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- szczypta soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
Masło przełóż do rondelka i je rozpuść, odstaw na bok.
Do miski przełóż puree z dyni,dodaj oba cukry i przyprawy. Wymieszaj. Do dyni dodaj mąkę, sodą i proszek do pieczenia i dokładnie połącz.
W osobnej misce połącz ze sobą mleko,ekstrakt waniliowy,jajka i śmietanę. Przełóż do puree z dyni i połącz. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
Upiecz gofry i podawaj z ulubionymi dodatkami.