Składniki:
- opakowanie suchych drożdży
- 5 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 6 rodzynek
Drożdże wsyp do miski, dodaj ciepłą wodę i wymieszaj.Odstaw na kilka minut.
Do drożdży dodaj mleko, cukier, roztopione masło,sól i 3 szklanki mąki. Dokładnie przemieszaj. Do zawartości miski dodaj pozostałą mąkę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 3 części. Dwie większe i jedno mniejszą. Z większych porcji ciasta uformuj kule, które będą brzuchem i głową misia. Z mniejszego kawałka ciasta uformuj 7 mniejszych kulek, które będą nogami, rękami, uszami i noskiem.
Z gotowych kul na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce uformuj misia. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, nożykiem zrób niewielkie wgłębienia na oczy, uszy, nos i pępek misia. W otworach ułóż rodzynki
W miseczce rozkłóć widelcem jajko,dodaj wodę i wymieszaj. Posmaruj jajkiem misia.
Misia piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C. przez ok. 30 minut.