Kasza gryczana należy do moich ulubionych. Jeszcze kilka lat temu za nią nie przepadałam,ale jak widać wszystko przychodzi z czasem.
Mam dla Was propozycję na słodkie śniadanko albo jak wolicie deser. No,to smacznego !
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej, ugotowanej
- 2 łyżki karobu
- 1 banan
- 1/2 szklanki mleka, u mnie migdałowe
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- odrobina startej,gorzkiej czekolady
Banana obierz i przekrój na pół. Jedno połowę przełóż do miseczki,dodaj mleko i karob. Zmiksuj blenderem.
Zmiksowanego banana przelej do rondelka i postaw na średnim ogniu,doprowadź do wrzenia.
Do zawartości rondelka dodaj kaszę gryczaną,zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż kasza zgęstnieje.
Drugą część banana pokrój w kostkę dodaj do kaszy,dodaj również jogurt i wymieszaj. Całość przełóż do miseczki czy pucharka na deser.Posyp czekoladą.
Ja dodatkowo kaszę polewam jogurtem i dodaję kilka plasterki banana.