Klasyczne ciasto. Pewnie każdy zna,ale wiecie co? Pierwszy raz w życiu je robiłam. Ostatnio jadłam to ciasto lata świetlne temu,chyba na komunii jednego z moich kuzynów. I tak coś mnie tknęło..aaa zrobię ! Nawet nie wiadomo kiedy ciasto znikło z blaszki,,co nie jest łatwe bo moi chłopcy są wybredni. Przepis na ciasto pochodzi z bloga
Cynamonowe szczęście
Składniki:
Ciasto :
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka białek ok. z 6-8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- biszkopty
- polewa czekoladowa
- rodzynki
- likier kokosowy
Białka wraz z solą ubij na sztywną pianą,pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj wiórki kokosowe,mak i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 45 minut w temp. 180 C. Gotowe ciasto ostudź.
Przygotuj masę.
Jajka ubij z cukrem,po czym dodaj obie mąki. Mleko przelej do garnka i zagotuj. Do gotującego się mleka wlej masę jajeczną i ugotuj budyń. Odstaw aby przestygł.
Masło utrzyj,następnie porcjami dodawaj budyń.
Tak przygotowany krem wyłóż na ostudzone ciasto. Na wierzch masy wyłóż biszkopty namoczone w likierze kokosowym. Ciasto polej polewą czekoladową. Na środek każdego biszkopta ułóż po jednej rodzynce.