Dorwałam koszyczek wiśni, niestety to już koniec sezonu. Nawet nie zdążyłam dżemików zrobić...Ten rok jest słaby jeśli chodzi o owoce.
Składniki:
- 250 g mąki krupczatki
- 350 g masła
- 3 jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 20 g kakao
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- szczypta soli
- 200 g wiśni
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 1 galaretka np. wiśniowa
Białka oddziel od żółtek i ubij wraz z solą. 200 g masła utrzyj na puch wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj żółtka a na koniec pianę z białek.
3/4 ciasta przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do pozostałego ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Wyłóż na jasne ciasto. Piecz w 175 C. przez ok. 35-40 minut. Ciasto ostudź.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj budyń a następnie go ostudź.
Pozostałe masło utrzyj mikserem, porcjami dodawaj budyń.
Tak przygotowaną masę wyłóż na ciasto i odstaw do lodówki na ok. 20 minut.
Wiśnie umyj i wydryluj. Układaj na cieście.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wylej na wierzch ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki.