Proste i naprawdę smaczne ciasto. Kolor zawdzięcza odrobinie kurkumy.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g margaryny
Kulki serowe:
- 1 jajko
- 200 g sera białego, półtłustego
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj.
W osobnej misce utrzyj jajka wraz z cukrami. Margarynę rozpuść w rondelku i lekko ostudź.
Do utartych jajek powoli dodawaj margarynę i przesiane mąki. 3/4 ciasta przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodaj kurkumę,wymieszaj i wyłóż na ciasto.
Ser rozgnieć widelcem,dodaj jajko, oba cukry i mleko w proszku. Wymieszaj, a następnie uformuj małe kulki.
Kulki serowe włóż na ciasto .
Tak przygotowane ciasto piecz w 180 C. przez ok. 45 minut.