Sezon w pełni,nie można tego nie wykorzystać. Dziś na śniadanie zrobiłam rabarbar zapiekany z kruszonką ale niestety,zdjęć się nie doczekał. Za,to mam coś innego....równie dobrego... ;)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki masła,roztopionego
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka posiekanego rabarbaru
dodatkowo:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła,roztopionego
Do miski włóż cukier,jajko i masło.Powoli miksuj dodając maślankę.W osobnej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól i sodę.
Mieszając dodawaj do maślanki. Dodaj rabarbar i wymieszaj.
Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj cukier i masło,polej nim wierzch ciasta.
Ciasto piecz w 170 C przez ok 45 minut,do suchego patyczka.
Polewa:
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki oprócz wanilii przełóż do rondelka. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając,aż polewa się zagotuje. Ostudź i polej ciasto.