Za namową młodego zrobiłam pierwsze ciasto z rabarbarem w tym roku. Męczył mnie przez cały tydzień. 'Mamo kiedy, mamo a dzisiaj zrobisz,mamo zrobisz ciasto..?', i tak praktycznie codziennie. W końcu zrobiłam, i jest,dziecko zadowolone.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g serka kremowego
- 180 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/4 szklanka cukru
- rabarbar ok. 5 -7 łodyg
Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki, odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą serek,jogurt,jedno jajko,cukier i ekstrakt waniliowy. Masę odstaw na bok.
Miękkie masło utrzyj z brązowym cukrem,a następnie dodaj pozostałe jajka. Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Połowę ciasta wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową,a następnie wyłóż rabarbar. Przykryj pozostałym ciastem,następnie masę serową.
Piecz w 180 C. przez ok. 45-50 minut.