Składniki :
- 1 szklanka cukru
- 220 g mąki pszennej
- 80 g orzechów laskowych Helio
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 150 ml wody gazowanej
- 150 ml oleju
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Orzechy zmiel i odstaw na bok.
Jajka utrzyj z cukrem, i dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj zmielone orzechy,mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Na koniec dodaj olej i wodę gazowaną. Wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 1 godzinę w 150 C. Gotowe ciasto odstaw aby przestygło.
Mleko przelej do rondelka,dodaj masło i rozpuść, następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści.
Odstaw polewę na 5 minut a następnie polej nią ciasto.