Czas na małe co nieco. Słodkie ciasto i kwaskowate porzeczki. Duet idealny!
Składniki:
- 200 g czerwonych porzeczek
- 320 g cukru
- 20 g masła
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 450 g mąki pszennej + 4 łyżki
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru wanilinowego + 4 łyżki
Jajka utrzyj z cukrem i 30 g cukru wanilinowego. Następnie porcjami dodawaj jogurt oraz olej.
450 g mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia,powoli dodawaj do jajek.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż oczyszczone owoce.
Masło rozpuść w rondelku. W misce połącz ze sobą pozostałą mąkę i cukier wanilinowy. Dodaj masło i wyrób kruszonkę.
Kruszonkę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 55-60 minut.