Jesień, czyli czas na ciasta drożdżowe, które uwielbia cała moja rodzina.
Składniki:
- 40 g drożdży
- 100 g masła
- 1 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
Masło rozpuść w rondelku. Dodaj mleko,cukier,drożdże i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 2 szklanki mąki,sól i ubijaj mikserem przez ok. 2 do 5 minut. Następnie dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na 2 lub 3 części. Zależy jakiej blaszki użyjecie, u mnie 24x24.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gdy piana będzie już sztywna dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
Keksówkę posmaruj olejem i posyp bułką tartą.
Połowę ciasta wyłóż do blaszki. Wyłóż pianę z białek i przykryj ciastem. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika. Piekarnik nastaw na 50 C. Drzwiczki powinny być lekko uchylone.
Gdy ciasto wyrośnie zmień temp. na 180 C. i piecz przez ok. 40 minut.