Ostatnio siedziałam i zastanawiałam się,co ja właściwie zjem na kolację..Niby byłam głodna,ale jeść się nie chciało, Było mi wszystko jedno. Aleee... przypomniałam sobie,że ostatnio zapisałam sobie przepis na chlebek bez mąki. Przepis podpatrzyłam w tv. Jak to ja skakałam z kanału na kanał...a tu nagle..jest..Przy okazji wypróbowałam foremkę,którą dostałam od
Papilart. Byłam bardzo ciekawa jak foremki sprawdzą się podczas pieczenia. Nie zawiodłam się. Wszystko wyszło dobrze i jak smacznie.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki migdałów
- 1/4 szklanki siemienia lnianego mielonego
- 1/3 szklanki sezamu
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki błonnika
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
W średniej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki.
Do osobnej miski dodaj mokre składniki,wymieszaj i dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
Mieszankę na chleb przełóż do foremki i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 C. i piecz przez ok. 20 minut. Po upływie 20 minut chleb wyjmij z piekarnika.Chlebek wyjmij z foremki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie chleb wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.