Popularny deser,ciasto..jak kto woli u mnie w wersji bez pieczenia na biszkoptach.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 2 serki homogenizowane
- 2 łyżki żelatyny
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1 szklanka naparu z kawy
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
Biszkopty namocz w naparze z kawy. Połowę biszkoptów wyłóż na dno formy.
Żółtka wraz z cukrem i jajkiem ubij na parze. Masło utrzyj,dodaj przestudzone żółtka i wymieszaj. Do masy jajecznej dodawaj na przemian mleko w proszku i serki. Na koniec dodaj rozpuszczoną w wrzątku żelatynę. Gotową masę wylej na biszkopty.
Na wierzch ciasta wyłóż pozostałe biszkopty. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową.