Składniki:
- 8 placków tortilli
- ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 6-7 ząbków czosnku
- ok. 800 g pomidorów w puszcze, całych
- 5 łyżeczek ajwaru
- puszka czerwonej fasoli
- 200 g cebuli
- 2 pęczki kolendry lub natki pietruszki
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- chili
- sól
- pieprz biały
- 2 limonki lub cytryny
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka musztardy dijon
Pomidory pokrój w kostkę. Przełóż do miski wraz z jednym ząbkiem czosnku,sokiem z 1/2 limonki/cytryny,solą i musztardą. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, 1/2 pęczka kolendry. Całość zmiksuj blenderem, po czym dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i ponownie zmiksuj.
Na patelni rozgrzej ok 20 ml oliwy z oliwek,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Dopraw solą ,pieprzem i chili. Smaż aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso przełóż do miski.
Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i smaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Dopraw skórką z cytryny. Smaż jeszcze przez chwilę, następnie dodaj pozostałe pomidory z puszki. Dolej odrobinę wody. Dopraw solą,pieprzem,chili,cukrem oraz sokiem z jednej cytryny. Sos redukujemy.
Do sosu dodaj mięso, osączoną z zalewy fasolę i drobno posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Dodaj posiekany czosnek i wymieszaj. Następnie dodaj ajwar oraz pozostałą kolendrę i sok z 1/2 cytryny.Doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze przez chwilę.
Tortillę podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. Na każdy placek nakładaj farsz i zawijaj. Podawaj z sosem pomidorowym lubi innym ulubionym.