Nie ma nic lepszego jak pachnące, świeże pieczywo. Ostatnio dość często pojawia się w moim domu. Najszybciej 'schodzą' bułeczki.
Składniki:
- 60 g mąki owsianej
- 20 g miodu
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml ciepłego mleka
- ok. 320 g mąki pszennej
- jajko
- 20 g masła, rozpuszczonego
- płatki owsiane do posypania
Do miski przesyp mąkę owsianą. Dodaj miód,masło,sól, ok. 3/4 mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Drożdże rozpuść w pozostałym mleku i dodaj do mąki owsianej. Wymieszaj.
Do drożdży dodaj przesianą mąkę pszenną. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw aby ciasto podwoiło swoją objętość .
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieć,następnie podziel na ok. 6-10 bułeczek. Zależy od wielkości. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok. 30 minut.
Po tym czasie bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
Bułki piecz w 200 C. przez ok. 15 minut.
Przepis pochodzi z książki Cukiernia lidla