Składniki:
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- mąka pszenna
- 400 g pomidorów z puszki krojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wody
Mięso pokrój w plasterki, rozbij tłuczkiem do mięsa. Kawałki mięsa z każdej strony obtocz w mące. Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony aż się zarumienią. Mięso przełóż do garnka.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj ją do mięsa.
Patelnie na której smażyło się mięso i cebula zalej wodą,a następnie dodaj ją do garnka. Dodaj liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie do garnka dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj.
Duś przez następne 10 - 15 minut.
Na koniec dopraw solą, pieprzem.