Barszcz biały czy żur,to podczas Świąt to mus. Przynajmniej u mnie. Chociaż...znam osoby u,których jada się barszcz czerwony...a jak,to u Was wygląda?
Składniki:
- 3 białe kiełbasy
- 3 cebule
- 500 g wędzonego boczku
- 150 g chrzanu,takiego ze słoiczka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 l zakwasu na żur
- sól
- pieprz biały
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 250 g ziemniaków
- majeranek
- 30 ml oleju rzepakowego
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
Piekarnik nastaw na 180 C.
Boczek pokrój w plasterki,a czosnek rozgnieć. Do garnka wlej ok. 2 l wody,dodaj boczek,2 ząbki czosnku,liście laurowe i odrobinę majeranku. Postaw na średnim ogniu i gotuj.
W między czasie przygotuj kiełbasę.
Kiełbasę natnij z obu stron w poprzek. 1 cebulę pokrój na większe kawałki.
Naczynie żaroodporne natrzyj olejem (10 ml). Na dnie ułóż cebulę,posyp majerankiem i polej olejem (10 ml). Na cebuli ułóż kiełbasę i czosnek,polej pozostałym olejem. Kiełbasę piecz przez ok. 20 minut.
1 cebulę pokrój w kostkę,a drugą na większe kawałki. Większe kawałki cebuli opal nad gazem i wrzuć do gotującego się boczku. Gotuj razem przez następne 5 minut.
Po tym czasie wyjmij boczek i pokrój go w kostkę. Na patelnie podsmaż wcześniej posiekaną cebulę,dodaj majeranek i boczek. Wyjmij z wywaru opaloną cebulę.
Do wywaru dodaj podsmażony boczek z cebulą.
Do garnka dodaj zakwas na żur.
Z jajek wyjmij żółtka,przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki wywaru. Rozgnieć.
Do żółtek dodaj śmietanę i wymieszaj.Do żółtek dodaj jeszcze 2 łyżki wywaru,przemieszaj i do garnka z barszczem. Białka posiekaj i dodaj do garnka.
Na koniec dodaj chrzan i przemieszaj.
Barszcz dopraw do smaku solą,białym pieprzem i majerankiem.
Podawaj z pieczoną kiełbaską i cebulką.
*-Przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa