Kolejna dawka słodkości, tym razem padło na..blondies w wersji bananowej. Przepyszne !
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 banan
Polewa:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
Piekarnik nastaw na 170 C.
Masło rozpuść i ostudź. Ostudzone masło zmiksuj z cukrem,dodaj jajko i wanilię. Połącz składniki.
Do masła dodaj sól i mąkę. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy i piecz przez ok. 25-30 minut.
Przygotuj polewę.
Masło rozpuść, dodaj cukier brązowy i mleko. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Odstaw na 5 minut, następnie dodaj cukier puder i wymieszaj.
Ciasto polej polewą.