Składniki:
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 100 g białej czekolady
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- 1 szklanka mleka
Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę.
Olej,cukier i cukier wanilinowy wymieszaj mikserem. Powoli dodawaj po jednym jajku.
Mąkę przesiej,wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Miksując dodawaj mleko i masę jajeczną. Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 C. przez ok. 80 minut.
Ciasto wystudź.
Przygotuj polewę. Czekoladę wraz z kremówką rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią ciasto.