Dawno..dawno już nie było nic z kuchni indyjskiej. Uwielbiam..ale niestety moi domownicy czasem marudzą,zwłaszcza junior. Zresztą nie dziwię się,to coś 'innego', wszędzie pełno przypraw,często dania są pikantne,dziwne połączenia..co dziecku nie koniecznie się podoba.
Ale tu był ryż i jajeczka tak więc udało się i zjadł troszeczkę.
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 1/4 średniego kalafiora
- pomidor
- 2 cebule
- ok. 150 g ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g zielonego groszku
- 2 goździki
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- laska cynamonu ok. 2 cm
- imbir świeży ok. 2 cm
- 2 nasionka kardamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki ghee
- sól
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wody
Ryż zalej wodę i odstaw na ok. 30 minut.
Cebule obierz i posiekaj w piórka. Połowę cebuli podsmaż na 1 łyżce ghee, po czym do cebuli dodaj odsączony ryż. Wymieszaj. Ryż zalej wodą i przykryj pokrywką. Gotuj przez ok. 5 minut.
Kalafiora podziel na różyczki,a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w ćwiartki.
W rondelku rozgrzej ghee. Następnie dodaj goździki,cynamon, kardamon i listek laurowy. Cały czas mieszając dodaj ziemniaki,cebulę ,kalafiora. Smaż przez ok. 8 minut po czy dodaj kurkumę, obie papryki,kumin,starty imbir,pomidora oraz zielony groszek. Smaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Do warzyw dodaj 1/2 szklanki wody oraz jogurt i sól do smaku. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut.
Rodzynki wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wyłóż połowę ryżu,płatki migdałowe,rodzynki,warzywa i ryż. Przykryj folią aluminiową i piecz w 200 C. przez ok. 1 godzinę.
Po upływie czasu ryż wymieszaj. Przełóż na talerze i podawaj z jajkami.