Żeberka kojarzą nam się z ciężką i tłustą potrawą. Jest sposób aby przełamać ten pogląd. Pyszne żeberka na słodko z brzoskwinią i rodzynkami.
- ok. 500g żeberek wieprzowych
- marchewka
- cebula
- brzoskwinie w zalewie
- rodzynki
- liść laurowy, ziele angielskie, sól
- tłuszcz do smażenia
Żeberka dobrze myjemy i osuszamy z wody. Nacieramy je solą i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Przekładamy do garnka, a na patelni, na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę.
Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i sruu do gara. Dokładamy cebulę, liść laurowy i 2 ziarna ziela.
Wszystko zalewamy wrzątkiem, tak aby sos był ok. 2 cm nad mięsem. Całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Gdy żeberka będą "odchodziły od kości", odlewamy od nich trochę sosu.
Wlewamy go do drugiego garnuszka i dolewamy drugie tyle zalewy z brzoskwiń. Do całości dorzucamy garść rodzynek i zagotowujemy. Podgrzewamy chwilę, aby smaki się połączyły. Jeśli powstały sos jest mało słodki, można dosmaczyć go odrobiną cukru.
Gotujemy ryż. Mięso układamy na sypkim ryżu, polewamy przygotowanym sosem i dodajemy pokrojone brzoskwinie.
Pyszota!