Przyszła sobota to i czas na ciacho! Tym razem będzie kokosowa podróbka wuzetki z kaszą manną. :)
Na prawdę smaczne! :)
Składniki na masę:
- 3 szkl. mleka
- 1,5 szkl. cukru
- 6 łyżek kaszy
- 150- 200 g wiórków kokosowych
Wszystko dajemy do garnka i podgrzewamy często mieszając. Zagotowujemy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje.
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 szkl. mleka
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Połowę masy przelewamy do natłuszczonej formy. Ja miałam blachę średniej wielkości, taka ok. 24x32 cm.
Pieczemy niecałe 15 min. w 180ºC. Ważne aby masę wstawić do już rozgrzanego piekarnika.
Gdy ciasto się upiecze kładziemy na nim wcześniej przygotowaną i jeszcze ciepłą masę kokosową, zalewamy resztą ciasta i z powrotem do piekarnika na jakieś 15 min. Aż będziemy mieć suchy patyczek :)
W czasie, gdy ciasto jest w piecu możemy przygotować polewę. Ponieważ uwielbiam polewy własnej roboty, zazwyczaj rezygnuję z gotowych lub roztopionej czekolady.
Do przygotowania polewy potrzebne będą:
- 200 g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki kakao
- 6 łyżek mleka bądź wody
Wszystko razem rozpuszczamy w garnku, aż do osiągnięcia gładkiej, lejącej się konsystencji.
Studzimy przez chwilę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, żeby przestygło.
Na koniec polewamy już tylko lekko ciepłą polewą i odstawiamy ciasto do wystygnięcia.