Coraz bliżej wiosna, piękna pogoda, a więc nowiutki przepis, jeszcze świeży, na "placek" z jabłkami! Idealny na niedzielne poranki. Może być jedzony na śniadanie, ale nie tylko… także jako deser, drugie śniadanie - jak kto woli. Przeczytaj przepis i leć do kuchni, bo ten wegański i bezglutenowy placek jest wart skosztowania. :)
SKŁADNIKI:
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka + 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub syropu z agawy)
- 1 dojrzały banan
- 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka z orzechów laskowych dla trochę orzechowego smaku )
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ekstraktu)
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki z quinoa
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
- Wyjmij z jabłka nasienie i pokrój 3/4 na cienkie plasterki (1/4 przyda się potem).
- W misce wymieszaj pokrojone jabłko, 1 łyżeczkę cynamonu i syrop z trzciny cukrowej.
- Wyłóż dno blaszki papierem do pieczenia, a następnie poustawiaj na dnie jabłka.
- W innej misce rozgnieć banana, dodaj mleko roślinne, syrop klonowy, wanilię, siemię lniane i wszystko wymieszaj aż powstanie jednolita masa.
- Zetrzyj na tarce pozostałą 1/4 część jabłka i dodaj do masy z bananem.
- Do jeszcze innej miski dodaj mąki, proszek do pieczenia, sodę i pozostały cynamon. Wymieszaj.
- Następnie dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
- Wylej masę na jabłka.
- Piecz przez 45 minut w 175 stopniach.
- Wyjmij placek z piekarnika, ostudź i przewróć na drugą stronę. Gotowe ! :)
Tak wygląda nieodwrócony placek
Już pokrojony..
Możesz zjeść sam placek z owocami (taki jest najlepszy! :) ) lub z dżemem.
Powodzenia !