Budyń jaglany jest jednym z moich ulubionych deserów. Robię go już długo, długo, ale nigdy według przepisu, wszystko jest "na oko". Tym razem postanowiłam zabrać się za odmierzanie składników, ale wprowadzić każdego w temat tego cuda - budyniu. Kasza jaglana jest bazą do jego wykonania, a dodatki można zmieniać! Mam wrażenie, że za każdym razem budyń jest inny. Raz dodam więcej cynamonu, raz gałkę muszkatołową, ale najlepiej, żeby był z masłem orzechowym. Jednak, aby budyń był pierwszej klasy, kasza jaglana musi być odpowiednio przygotowana. Nie wystarczy jej tylko ugotować bez żadnych proporcji ani płukać w zimnej wodzie. A czemu ? Kasza jaglana po ugotowaniu ma wyczuwalną gorycz. Nie jest to wyraźne kiedy kaszę jemy w całości. Natomiast przy blendowaniu, co jest niezbędne do przygotowania budyniu, należy postępować według następujących kroków:
- Wsypujemy odpowiednią ilość kaszy (najlepiej ekologicznej, bo zwykła z marketu nie jest taka dobra!) na patelnię. Prażymy kaszę, co jakiś czas mieszając, aż zacznie parować. Od tego momentu należy prażyć jeszcze 2-3min, ale uważnie pilnując, aby kasza się nie spaliła!
- Uprażoną kaszę wsypujemy na sito i zalewamy wrzątkiem, a później bardzo zimną wodą nad kranem.
- Odsączamy wodę z kaszy i wsypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą w proporcji 1:2 (1 kaszy, 2 wody) i gotujemy (zwykle około 15-20 minut) aż kasza wsiąknie wodę i napęcznieje. Podczas gotowania nie dolewamy wody (proporcja 1:2 jest idealna)!
- Garnek z kaszą zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10-15 minut, żeby woda dobrze wsiąkła w kaszę. Po tym czasie kasza nadaje się do użycia.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (tj. około 1/3 do pół szklanki nieugotowanej)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 7 daktyli
opcjonalnie dla smaku:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki cynamonu
lub:
- 2 łyżki konfitury truskawkowej/malinowej/jagodowej czy jakieś chcesz (zmniejsz ilość daktyli, bo konfitura już jest słodka)
PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera (najlepiej high speed blender) wsyp pierwsze 3 składniki bazowe i dokładnie zmiksuj.
- Sprawdź, czy konsystencja ci odpowiada, dodaj dodatki i ponownie zmiksuj.
Smacznego :)