Śledzie z pieczarkami i cebulką ( dzięki Ania Ś za przepis) – musze przyznać że nie przepadam za śledziami, ale ta wersja bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić i przekazać dalej:) Teraz przed świętami jest to idealny przepis, niby zwykły i prosty ale za to jaki pyszny i niecodzienny zarazem:) Polecam…
Składniki:
- 0,5 -1kg (wedle uznania) pieczarek
- 3 – 4 cebule (w zależności od wielkości)
- 6 - 8 szt solonych płatów śledziowych
- oliwa/olej ryżowy
- sól, pieprz, papryka ostra
Działamy:
Płaty śledziowe moczymy w mleku lub w wodzie, najlepiej przez całą noc.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju ( w tym wypadku nie żałujemy, w końcu to śledzie), do tego dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę umyte wcześniej pieczarki i podsmażamy, aby odparować całą wodę z pieczarek. Wszystko razem dusimy i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Studzimy.
Płaty kroimy na kawałki ok 3-4cm długości a następnie przekładamy warstwami – pieczarki z cebulą, śledzie w kawałkach, pieczarki z cebulą, itd.
Najlepiej, aby tak przygotowane śledzie postały przynajmniej noc w lodówce i przeszły aromatem cebulki z pieczarkami. SMACZNEGO!